08 februāris, 2012

Kārļa sumināšana

Kad puteņo un sals kož degungalā, mūsu mājās tiek sumināts Kārlis.
Rīta agrumā termometra stabiņš bija noslīdējis līdz -16C, bet sirdī bija maza cerība, ka tomēr izdosies iedzīvināt tradīciju - Kārļos baudīt ziemas priekus (gan maziem, gan arī lielajiem). Šogad tika plānots, ka kopā ar ciemiņiem dosimies uz tuvējo kalnu un heijā trauksimies lejā no kalna.
Ap pusdienlaiku sals kļuva pielaidīgāks, saulīte rotāja debessjumu un vilināt vilināja. Divos, kad ciemiņi bija klāt, devāmies uz kalnu. Pastaiga, prieks un vējš, kas laižoties no kalna svilpo gar ausīm, bija tieši laikā un vietā. Mēs, lielie, traucām atcerēties bērnību.

Pēc kārtīgi padarīta darbiņa pienākas arī kāds kārums.

Tapa arī kivi šokolādes glazūrā.
nepieciešams: 6-7 kivi, 100g šokolādes, 50g saldkrējuma sviests, 3ēd.k. piens, saldējuma kociņi
Kivi sagriežam 2-2,5 biezās šķēlēs (taisīju gan šķēlēs, gan kubiciņos), uzspraužam uz koka saldējuma kociņiem un ieliekam saldētavā, lai atdziest. Ūdens peldē izkausējam šokolādi, kurai pievienojam sviestu un pienu, kārtīgi samaisam līdz iegūstam viendabīgu masu. Ļaujam šokolādes masai atdzist līdz istabas temperatūrai. Ņemam atdzesētos kivi gabaliņus un katru iemērcam šokolādes masā. Kārtojam uz follijas un atkal liekam saldētavā.
Mana nepacietība ņēma virsroku un pēc kādām 2h nogaršoju, kas nu ir sanācis. Šokolāde sastingusi un kivi bija tikko sācis kristalizēties (mazākie gabaliņi). Šajā kondīcijā man tas garšoja vislabāk, jo nākošajā rītā, kad kivi bija sasalis pilnībā vairs nebija tas, jo šokolāde bija ok, bet kivi par cietu (it īpaši mazie gabaliņi), kas izvērtās par mazu purgāšanos. Nākošreiz (droši vien vasaras karstumā, kad atvēsinošo kārumu varēs baudīt ar lielāku gandarījumu) taisīšu tikai lielajās šķēlēs. 

Tad jau tiekamies nākamgad šai pašā laikā un vietā (tiks precizēta) baudīt ziemas priekus!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru